Traduïx

dilluns, 18 de febrer del 2013

NI UNA TORRE D'ALTA TENSIÓ A SUECA NI A LA RIBERA BAIXA



Va ser l'any 2008 quan coneixíem la intenció d'Iberdrola d'executar el projecte d'una línia d'alta tensió entre Benicull i Cullera. L'alternativa proposada creuava, després d'eixir de Benicull, els termes de Polinyà, Corbera i Llaurí fins a Cullera.

Ja en aquell moment algunes poblacions afectades mostraren el seu rebuig al projecte. A més, durant 2009, la Generalitat Valenciana va informar desfavorablement el traçat inicial. Tot plegat va fer que l'empresa dissenyara dues noves alternatives. La primera continuava passant pròxima a la serra de Corbera però incloïa més trams soterrats, encara que als termes de Corbera i Llaurí ixia a la superfície. La segona abandonava els dominis muntanyencs de la Ribera Baixa i s'apropava al Xúquer, passant pels termes de Sueca, Fortaleny, Riola i Polinyà.
Incomprensiblement, i tal i com ja va denunciar ERPV de Sueca, alguns ajuntaments de la comarca no entengueren que el projecte, més enllà de per quin terme municipal passara, tenia un impacte sobre l'àmbit territorial que tots compartim i que, per tant, els consistoris i els partits polítics deurien haver plantejat una oposició unitària a les condicions del projecte. Corbera i Llaurí sí que ho feren i durant l'any 2011 lideraren una oposició contundent que es va plasmar en nombroses al·legacions. Mentre tant, a la vora del Xúquer alguns miraven cap a altre costat sumits en l'autocomplaença i ara en paguem les conseqüències: Iberdrola va a construir la línia d'alta tensió pel nostre terme i els pobles del voltant. I, a hores d’ara, quin interès ha mostrat l’equip de govern en aquest problema?
ERPV de Sueca considera que Sueca no pot quedar-se impassible mentre ens converteixen en un nus d'infraestructures: a banda de la doble via de ferrocarril que ens tanca per llevant, ara tenim l'autovia A-38 que ho fa per ponent i que ni tan sols dóna servei al polígon industrial de Sueca; també està prevista una nova carretera comarcal que connectarà l'Alcúdia amb la N-332 en terme de Sueca i, des d’ací, continuarà fins a la nostra zona marítima creuant-nos pel nord; i finalment (de moment), per si tot això fora poc, haurem de suportar la línia d'alta tensió per a dur electricitat al despropòsit urbanístic de Cullera. Pensem fer alguna cosa com a poble?
ERPV de Sueca entén que sí. No ens oposem a infraestructures que siguen imprescindibles per a donar electricitat o qualsevol altre servei bàsic a la població, però sí que anem a exigir que se soterre. Si ha de passar per casa nostra, almenys que ho faça de la forma més respectuosa possible amb l'entorn i els seus habitants. No acceptem que per raons econòmiques de la companyia es perjudiquen els interessos de Sueca: el traçat aeri és una important font d'impacte ambiental que altera l'entorn, la nostra qualitat de vida i el paisatge.
Per això, des d’ERPV de Sueca, igual que férem amb la proposta de reordenació urbana i peatonalització del centre que presentarem a l’Alcalde de Sueca el 21 de maig de 2012, i com farem amb el projecte per a la implantació d’horts socials a Sueca que venim elaborant des de desembre de 2012 i que també anem a entregar a l’ajuntament, vol ara donar a conèixer a l’Ajuntament de Sueca i als ciutadans el nostre plantejament respecte a aquest projecte.

ERPV de Sueca:

-Convida a la resta de formacions polítiques de Sueca i de la comarca a consensuar una esmena al projecte exigint el soterrament de la línia en tot el seu traçat i que siga aprovada pel Ple de cada ajuntament.
-Proposem fer un front comú amb la resta de forces polítiques, sindicats i, per descomptat, amb tots els ciutadans, per a exigir el soterrament de la línia d'alta tensió, exactament igual que s'ha fet a Benicull.
-S’adhereix a la iniciativa ciutadana “No MAT Ribera Baixa” (http://matriberabaixa.blogspot.com.es/) i a qualsevol altra plataforma cívica per a exigir el soterrament de la línia d'alta tensió, i animem a la població a assistir a l’acte informatiu organitzat per “No MAT Ribera Baixa” que tindrà lloc el dia 1 de març a la Casa de la Cultura de Sueca.
-Col·laborarà i participarà en la mobilització institucional i ciutadana per a impedir el traçat aeri per la nostra terra.


Agustí Sapinya i Lloret, president d’Esquerra Republicana del PV Sueca)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada