Traduïx

dilluns, 21 d’octubre del 2013

DEMANEM QUE EN 2015 LA GENT VOTE LES PRINCIPALS INVERSIONS


L’ACTUA REGIDORIA DE PARTICIPACIÓ NO AFAVOREIX LA PARTICIPACIÓ

Una de les senyes d'identitat de MÉS ALGEMESÍ és fomentar la participació ciutadana i per això, entra d’altres coses, fem assembles participatives obertes cada mes, escoltant als veïns i veïnes que vulguen aportar idees o suggerir formes de resoldre conflictes.
A Algemesí, amb la recent creació de la Regidoria de Participació Ciutadana, deuríem implementar aquelles accions i instruments per a obrir el ciutadà un canal de participació on ell siga un factor importantíssim per a diagnosticar i posar solucions als problemes. Dissortadament aquesta regidoria és una regidoria que més ve caldria qualificar “de Propaganda”, ja que posa en funcionament canals per comunicar-li al ciutadà el que a ella li interessa (per exemple twitter), però no per a que ells puguen participar i criticar (per exemple Facebook).

No oblidem, a més que la falta de diàleg i comunicació, i el caràcter prepotent i il·luminista de l’equip de govern ha fet que s’engegaren diversos projectes que han resultat problemàtics (Mercat, reforma Parc, Centre Polivalent...). Si hagués existit una autèntica Regidoria de Participació açò no hagués passat, ja que hagués estat la pròpia ciutadania qui havera escollit els projectes que ella volia. MÉS ALGEMESÍ considera que projectes tant costosos deuen consultar-ser a la ciutadania i no fer-se malgrat l’oposició popular tal i com s’han fet. Continuem tenint en Algemesí el problema de la construcció o no del Mercat. Deuria de ser la ciutadania, i no la voluntat dels 11 regidors de l’equip de govern, qui decidirà si vol invertir eixos diners en això o en altres necessitats.
I això és pot fer a través d’uns pressupostos participatius, mitjançant els quals tots els veïns i veïnes poden participar en l’elaboració del pressupost públic municipal. Des de que en Porto Alegre (Brasil) s’aprovara aquesta metodologia a l’any 1989, aquesta s’ha anat expandit, arribant a molts pobles valencians (Alcoi, Elx, Alacant, Castelló...). A tall d’exemple podem dir que el poble català d’Ascó, elaborarà enguany els seus tercers pressupostos participatius, decidint per votació directa els veïns els destí de 500.000€ del pressupost.
Però Algemesí no ha fet, a hores d’ara, cap iniciativa per implementar els pressupostos participatius. La Regidoria de Participació Ciutadana, que deuria haver fet aquesta proposta per a enguany no l’ha feta, resultant totalment inútil i superficial. Enguany tindrem regidoria de Participació però uns pressupostos sense participació ciutadana directa. La ciutadania no pot ser una mera observadora de l’acció del govern i pot codecidir una part del pressupost públic. Perquè, qui millor que els veïns i veïnes per a saber quines són les infraestructures prioritàries?
És per això que, donada la passivitat de la Regidoria de Participació Ciutadana, hem presentat avui mateix una moció per tal que l’Ajuntament implemente d’ací al 2015 –per a 2014 és impossible si no vol l’equip de govern- un procés de pressupostos participatius a Algemesí, de manera que els veïns i veïnes de la nostra ciutat puguen decidir en 2014 almenys una part del pressupost d’inversions per a l’any 2015. De no contar amb el suport del regidor responsable de Participació Ciutadana demanarem que s’anul·le eixa regidoria per estar buida realment de contingut. A hores d’ara els ciutadans d’Algemesí continuen sense poder participar en assumptes transcendentals per al poble, per molta regidoria que tinguem.


Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada