Traduïx

dimecres, 16 de maig del 2012

A LA FIBROMIÀLGIA NO LI CALEN RETALLADES SINÓ DRETS



12 de maig Dia internacional de la Fobromialgia. Amb la moratòria de la llei de la Dependència i les retallades de Rajoy els malalts de Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica ho tindran pitjor.


Un any més, amb motiu del dia mundial de La Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica, les malaltes i malalts unixen les seues veus, cansades i malparades, és la veu de molts dolors callats, de sentiments de desesperació, aïllament i abandó, aguantant dies en el fang, fent el que es puga per no afonar-nos, portant com a escut el somriure, camuflant el nostre dolor.

La Fibromialgia va ser reconeguda per L’OMS en 1.992 com a Malaltia Tipificada en el Manual de Classificació Internacional de Malalties. També la Síndrome de Fatiga Crònica. Ambdós malalties impliquen processos crònics i simptomatologies àmplies i diverses que influïxen de forma determinant sobre la malalta i el malalt i el seu desenvolupament personal, familiar, social i sobre la seua capacitat per al treball.

Any rere any, els afectats d'aquestes patologies sol·liciten als governs autonòmics que siguen capaços de traduir les seues necessitats en accions polítiques, que tendisquen ponts de diàleg per a ajudar i comprendre la seua realitat i canviar-la.

De moment només han trobat incomprensió i invisibilitat, dos problemes a què diàriament s'enfronten els malalts, convertits en incansables lluitadors que lluiten dia sí i dia també contra vents de dolor i marees de cansament, que a més suporten en un inadequat reconeixement de la malaltia.

Cal dir que La Constitució Espanyola contempla el dret a la protecció de la salut, que és patrimoni de tots els ciutadans segons La Llei General De Sanitat i La Llei De Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut. Però ara amb la moratòria de la llei de la Dependència i les retallades de Rajoy els malalts de Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica ho tindran pitjor.

No és el moment de retallar és el moment d'instar al govern autonòmic i central perquè: el Ministeri de Sanitat i Consum porte al Consell Interterritorial un Pla estatal de mínims per a totes les comunitats autònomes que contemple l'abordatge sociosanitari dels malalts de Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica. Que aquestes malalties tinguen ple reconeixement i normalització tant en l'àmbit sanitari com social.
Que es promoguen línies d'assessorament i suport per a l'elaboració de plans d'igualtat i que es  revisen els criteris mèdics actuals, incloent en el Barem de Discapacitats les d'origen orgànic al mateix nivell que estan reconegudes les d'origen físic o psíquic, tenint en compte les competències de les comunitats autònomes a través del Consell Interterritorial, com també el seu finançament. Tant de bo arribe un dia en què les malaltes i malalts no hagen d'existir, ni hàgem de llegir cap manifest social.

Serà un senyal inequívoc del fet que les persones amb Fibromialgia i Síndrome de Fatiga Crònica hauran aconseguit cotes que els pertanyen per dret i s'hauran normalitzat aquestes malalties dins d'un marc sociosanitari en tot el territori espanyol.

Un forta abraçada per a aquelles i aquells que patixen en silenci aquesta malaltia, que sàpien que no són invisibles i que no estan sols.

Fernando Pascual Moscardo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada