L´antiga casa de l´Ensenyança és un edifici catalogat com a edifici d´interés historicoartístic que fou construït l´any 1778. La seva construcció va durar 5 anys des de 1778 fins a 1793.
Es va construir pegat a l´antiga muralla. El balcó allargat del primer pis es va construir esprés per adaptar-lo a la plaça de bous que s’instal·lava al davant i a la part baixa hi estava l´almudí i un magatzem de fusta i utensilis del port.
L´Any 1864, els arquitectes, Antonio Sancho i Juan Mercader reformaren l´edifici i es destinà un espai per a l’ubicació de la nova bomba d´incendis i per una brigada de sapadors i bombers.
Com escola, l´ Edifici comptava amb dues escales separades, una per als mestres. Hi havien a més de les aules vivendes de mestres i se sap per alguns expedients que també vivien dones pobres.
En este edifici també va viure D. Andrés Piles Ibars (autor de la història de Cullera 1893) des de 1887 a 1893.
El 10 de Setembre de 1945, s´hi adaptà l´edifici, com a quarter de la Guardia Civil. Abans els guàrdies civils vivien allotjats en cases particulars.
Es tracta d´un edifici singular amb diferents usos per al poble al llarg de la seva història i que avui s´està rehabilitat per una cosa que ningú sap que és. Li diuen CREC.
El CREC és un munt de paraules, paraules que el poble no entén. Un fum de diners, que estan gastant-se sense que el poble sàpia com ni per què ni per a què. Diuen que per a fer un “viver” per a discapacitats. Que s´expliquen bé perquè jo no ho entenc. Que un edifici dedicat a l´ensenyament, a museu faller i museu arqueològic acabe anomenant-se CREC (Centre de Recursos Estratègics de Cullera)...quatre lletres molt costoses per al poble.
Diuen que a traves d´este centre es buscaran els recursos per a generar treball a la ciutat per agents econòmics, socials, comerciants i empresaris, que treballaran per a detectar recursos per a crear llocs de treball. Sembla que l ´Ajuntament de Cullera encara necessita més tècnics i assessors dels que ja li sobren. (més treball de funcionariat, assessors i tècnics a carrec del poble-CREC que no fa falta. )
Avuí Cullera té massa cases obertes amb molts costos i poca rendibilitat per al poble, tením una tv local que no podem vore, que no compleix cap funció de servei public i que costa al voltant de 100 milios d´euros a l´any. Jo CREC que això ara com ara, amb el nivell tan gran d´endeutament públic que hi ha, no és necessari. Gandia, Ontinyent i altres poblacions estan donant sol·lució a eixos costos innecessaris. Els que donen treball són els emprearis i este Ajuntament no s´ha preocupat mai de fer un bon poligon industrial per CREAR llocs de treball per al poble.
l´Edifici rehabilitat amb 700 metres quadrats s’hauria d’aprofitar per al que s´ha dedicat durant molts anys, l´ensenyament i la formació. Aixó que Cullera comptarà amb un “observatori permanent” no ho veig gens clar. El poble no està gens informat de les actuacions del seu ajuntament. Per a fer un observatori CREC que no fan falta 700 metres quadrats. Si no hi ha diners que no se’ls gasten.
En altres pobles es fan esdeveniments a nivell nacional i internacional amb una llarga i consolidada trajectòria i que donen rendibilitat o popularitat a la ciutat com ara el festival de música de Benicasim, el de cinema d´Alfas del Pi, el Mim a Sueca, que ja va per la 22a edició, el de paelles que va per la 51 edició, etc. Al nostre poble acaba de desapareixer el Concurs de Teatre de Comèdia abans que se li done l´oportunitat de consolidar-se i ací no passa res.
Les coses del poble han de ser utilitzades pel poble. Un poble que calla i atorga. Hem de denunciar les actuacions sense trellat ni sentit comú dels governants. Jo ja no CREC res.
¿que vos passa cullerencs?
Rosa Vallcanera
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada