Traduïx

dilluns, 1 d’octubre del 2012

1 D'OCTUBRE DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN


Hui 1 d’octubre se celebra el dia internacional de les persones majors, enguany ha sigut declarat per la UE com «Any europeu de l’envelliment actiu i de la solidaritat intergeneracional» amb l’objectiu no sols de sensibilitzar els ciutadans europeus sobre la contribució que les persones majors poden aportar a la societat, sinó també d’animar als responsables polítics i les persones interessades a actuar a fi de crear millors oportunitats per a l’envelliment actiu i enfortir la solidaritat intergeneracional.
Efectivament, hui, les persones majors expressen una claríssima voluntat d’autonomia, com manifesta el fet de que un 87% desitja viure en sa casa el major temps possible. Però, al mateix temps, desitgen mantindre relacions familiars intenses, fruit d’açò i de la gran solidaritat intergeneracional que demostren, un 70 % contribuïxen a la cura de les seues nétes i néts.
Els socialistes alzirenys volem manifestar el nostre ferm compromís amb l’envelliment actiu dels nostres majors, i facilitar la seua participació activa en la societat, per  la qual cosa  continuarem promovent polítiques que perseguisquen un major protagonisme de les persones majors, el desenvolupament d’espais de participació social i política, i actuacions que permeten la seua participació solidària sense allunyar-los, per motius d’edat, de la dinàmica social.
Hui, a Espanya hi ha més de 8 milions de persones majors que cobren una pensió mitjana de 827 euros mensuals. Els Governs socialistes han sigut determinants per a garantir el sistema de pensions a Espanya. En primer lloc, per mitjà d’un increment de les quanties de les pensions mínimes sense precedents en la història de la democràcia espanyola i que s’ha mantingut constant al llarg de les dos últimes legislatures socialistes, aconseguint la reducció de cinc punts percentuals en la taxa de pobresa entre les persones majors.
Des del PSOE d’Alzira afirmem que és veritat que la posició econòmica dels majors ha millorat en els últims anys, però a pesar d’això, la taxa de risc de pobresa és superior en quatre punts a la mitjana dels espanyols. Hui, el 21,7% dels majors presenten eixe risc i, amb la crisi, este percentatge està creixent.
El fet de viure més temps i millor ha de ser considerat com un èxit de l’Estat del Benestar impulsat pel Partit Socialista i no com un problema. La jubilació ha de ser considerada una etapa més del cicle vital. Una etapa en què els jubilats s’assenten i siguen tinguts com els protagonistes de la seua pròpia evolució existencial. Per a això és necessari que este protagonisme siga reconegut i patrocinat tant en la seua esfera interna com en l’externa, quelcom que el nostre partit promou fa anys

D’altra banda, cada vegada més persones majors estan adquirint un protagonisme inesperat per la seua decisiva aportació social: no sols pel seu freqüent paper de iaios cuidadors, sinó perquè les seues pensions es convertixen en font principal d’ingressos de moltes llars, en els que conviuen amb els seus fills i/o néts desocupats.
En el primer trimestre de 2012 havia 422.600 llars (un 21,7% més que en el mateix període de l’any anterior) en els que la persona de referència era jubilada o pensionista i convivia almenys amb una persona en desocupació.
Treballarem juntament amb les organitzacions de majors i el conjunt de la societat en l’elaboració d’estratègies que tinga per objectiu l’eradicació dels prejuís i discriminació per raó d’edat.
Davant d’esta situació, agreujada per la crisi, el Partit Socialista vol denunciar les mesures adoptades pel Govern de Rajoy que han suposat un atac brutal, sense precedents, a les persones majors:
El Govern del PP trau pit per haver pujat un 1% les pensions però no explica que, l’endemà, els pugen els impostos als pensionistes a través de l’IRPF, la qual cosa suposa una reducció del seu poder adquisitiu.
Per primera vegada, els pensionistes han de pagar pels seus medicaments, que abans rebien de manera gratuïta, generant-se un risc de perjuí a la seua salut.
La paralització i els retalls aplicats en la Llei de dependència decidits pel Govern del PP estan deixant desprotegits als dependents i a les seues famílies, sobretot, a les persones majors.
Per als socialistes alzirenys envellir ha de ser un sinònim d’activitat, salut, satisfacció i qualitat de vida. Per tot això, instem el Govern a desenvolupar, fomentar i difondre un concepte de les persones majors ajustat als drets que els corresponen com a part integrant de la ciutadania, sense discriminacions ni desigualtats de tracte.

Fernando Pascual Moscardó
Secretari d’Organització del PSOE d’Alzira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada