Traduïx

dimarts, 18 de desembre del 2012

PLANTEM-LOS CARA, NO A LA REFORMA EDUCATIVA! SÍ AL VALENCIÀ!

Els estudiants de Filologia Catalana de la Universitat de València volem mostrar el nostre innegociable rebuig cap a la reforma educativa del ministre Wert. Més que una reforma sembla una desfeta educativa que ens fa endarrerir si cap uns quants anys més en en temes que teòricament haurien de ser intocables. Una desfeta educativa que tira per terra anys i anys de feina en matèria lingüística que tant ha costat de construir al País Valencià. Aquesta llei afecta a totes les llengües que ells fan anomenar “cooficials”: català, euskera i gallec encara que per als valencians és un cop molt més dur que per a altres territoris a causa de la nostra delicada situació lingüística.

Fins ara una família que volguera matricular el seu fill en la línia en valencià, en molts casos, tenia una tasca difícil a causa de l'escàs nombre de places en proporció a la demanda de les famílies. Si aquesta desfeta educativa és aprovada,el català al País Valencià rebrà un tractament optatiu. Per tant un estudiant podrà aconseguir el títol d'ESO sense la necessitat d'haver aprovat la llengua mare del territori on viu. Si llegiu aquest esborrany de la reforma trobareu aquesta expressió: “ un tratamiento equitativo de las dos lenguas”. Aquesta frase ens fa preguntar si relegar la llengua d'un territori amb tants anys d'història a un caràcter optatiu és un tractament equitatiu. No senyors, no fa falta dir que és tot el contrari...
Com a filòlegs o, almenys, projecte de filòlegs ningú millor que nosaltres sap que una llengua és la vida i la cultura d'un poble, la senya d'identitat més característica d'un ésser humà i la font de cultura més gran que podem trobar enlloc. Algú ens pot explicar per què una reforma que fan anomenar educativa pot atacar d'una forma tan directa a una font de cultura com és una llengua i moure-la a un costat, desprestigiant-la, com si de fem es tractara? Han estat i són tants els atacs que hem patit al llarg de la nostra història per part dels de sempre que ja podem dir que és el nostre pa de cada dia. Hem sobreviscut al decret de nova planta, al franquisme i fem el que podem amb la llei d'ensenyament del valencià; però no podem negar que la nostra situació avui en dia és molt feble i aquest nou decret de nova planta és una puntada molt dura que no podem consentir. Ens estan matant dia rere dia com a poble i aguantem com podem però si açò continua així no hi haurà manera de tirar endavant.
No tenim res en contra del castellà, sí contra la llengua “ del imperio “. No podem creure que dues llengües no puguen conviure sense que una xafe l'altra i la deixe en una prestatgeria a la qual acudir només per a temes folklòrics o de caràcter festiu. Volem que la nostra llengua estiga al lloc on es mereix, que no siga un tema al qual acudir per a exaltar el fervor de l'Espanya més profunda i que siga això només, una llengua digna i respectada per tothom. Segur que un estudiant que domine dues llengües a la perfecció, sense que una condicione l'altra, estarà molt més preparat en un futur que altre que només conega una, és una cosa tan obvia que sembla un insult a la intel·ligència humana haver de dir-ho.
Per la nostra part només podem afirmar que anem a lluitar i a fer tot el que estiga en les nostres mans perquè aquesta desfeta educativa no tire endavant. No cal dir que estem farts i que qui toca la nostra llengua és com qui toca la nostra mare i quan toques a una mare només trobaràs la ràbia d'un fill que no deixarà que li passe res a sa mare.
Per finalitzar, amb aquest comunicat ens afegim i donem tot el nostre suport a la manifestació del dia 19 de desembre a la ciutat de València a les 12:00 des de la Facultat d’Història fins a la Conselleria d'Educació.

Estudiants de Filologia Catalana - Universitat de València

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada